זה קורה רק פעם בשנה: במהלך חודש ינואר מתכנסים בהיכל התרבות מומחי עולם היין הישראלי ב"סומלייה", תערוכת היין השנתית הגדולה בישראל. בשנתה ה-15, פותחת התערוכה היוקרתית והחווייתית את שעריה לקהל הרחב, לראשונה מאז היווסדה
"היין כמוהו כמים מלאי שמש", פסק גלילאו גליליי. "הבט בגשם היורד מהשמיים על הכרמים שלנו: שם הוא נכנס לשורשי הגפנים, כדי להפוך ליין. זוהי עדות מתמדת לכך שאלוהים אוהב אותנו ואוהב לראותנו שמחים", אמר בנג'מין פרנקלין. הרבה לפני כן, נכתב בתהלים: "יין ישמח לבב אנוש". לאורך אלפי שנים ממלכות קמו ונפלו, עמים מפוארים נמחו מעל פני האדמה, אך היין שרד את כל השינויים ואפילו שמר על תהילתו. מקום של כבוד נשמר לו בשולחן המשתה של אחשוורוש. ואפילו היפוקרטס, הרופא הנודע שחי לפני למעלה מ-2400 שנה המליץ לשתות יין בשביל הבריאות. גם היום, במאה ה-21, עידן ועידנים אחרי, קשה לנו לדמיין ארוחה חגיגית מבלי שנשיק כוסיות לחיים.
תערוכת היין סומלייה 2018 (Sommelier), אירוע היין החשוב ביותר המתקיים בארץ, היא המקום לגלות אהבות חדשות ולהחזיר אהבות קודמות. התערוכה מארחת מגוון גדול ומסקרן של יקבים מהארץ ומהעולם, ויוצגו בה, על פני 3,000 מטרים רבועים, מאות יינות, בהם יינות שיושקו לראשונה, לצד חידושים בעולם היין. יקבים גדולים וקטנים, יבואנים, מפיצים, מנהלים בכירים וייננים – כולם כאן. זו ההזדמנות להכיר יקבים חדשים, לטעום יינות מהארץ ומהעולם מתוך מבחר של מאות מותגי יין שיוצגו בתערוכה ולהרחיב את הידע על עולם היין.
מאחורי הפקת היוקרה שכל כולה אהבה ליין, עומד אבי בן עמי. הוא התאהב בעולם היין לפני למעלה משני עשורים. עד לשנת 2002, היה הסומלייה של המסעדות הראשונות של יונתן רושפלד וקודם לכן עבד על הבר אצל שאול עברון ביועזר בן יין. "בשנות התשעים הכל היה מאוד ראשוני. היה כיף לגדול יחד עם ענף היין בארץ. כל שנה נולדו 3-4 יקבים חדשים, משחזר בן עמי. "בכל שנה הגיע יבוא ממדינות חדשות בעולם. גדלנו יחד והייתה לי הזכות להשפיע מאוד: גם בכתיבה בעיתונות על יין, גם בעבודתי השוטפת על תערוכת סומלייה עם היבואנים, הייננים, והדור החדש והצעיר שהקים בשנים הללו את ענף היין בארץ".
ביניים: עולם חדש-ישן
תעשיית היין הישראלית היא צעירה אך מבטיחה. שורשיה נטועים עוד בעת העתיקה, עוברת בימי התנ"ך, ממשיכה דרך ימי בית ראשון, שני ועד ימינו. התחדשות תעשיית היין הארץ ישראלית החלה בסוף המאה ה-19 הודות להשקעות גדולות של הברון אדמונד דה רוטשילד, שמימן את ענף היין והנטיעות ודחף אותו קדימה. הקפיצה הבאה נרשמה בשנות השבעים והשמונים של המאה העשרים, כשהחלו נטיעות חדשות ברמת הגולן. בעקבות פרסום הפרדוקס הצרפתי שהעיד על קשר בין שתיית יין אדום (עשיר בפוליפנולים – נוגדי חמצון), לבין הסתברות נמוכה למחלות לב, ניטעו בין השנים 1995 ל- 2000 כרמים רבים, בעיקר מהזנים מרלו וקברנה סוביניון בגליל. לאחר מכן החלו לקום יקבי בוטיק. כיום ניתן למנות למעלה מ-200 יקבים שפרושים באזורי יין – מרמת הגולן והגליל בצפון ועד הנגב בדרום. עשרת היקבים הגדולים מייצרים מיליוני בקבוקים בשנה כל אחד מהם, ואחראים ל-85 אחוזים מהייצור המקומי. אחרים, כלומר כ-200 יקבי בוטיק, אחראים יחד ל-15 אחוזים. מתוכם, למעלה מ-100 הם יקבי גאראז' המייצרים אלפים בודדים של בקבוקים לשנה ולא עוברים את ה-15 אלף, וכמה עשרות יקבי בוטיק שמייצרים עד 20 אלף בקבוקים בשנה. הגדולים שבהם חוצים את ה-100 אלף ועד 300 אלף בשנה.
עם רזומה שכזה, אך טבעי שתערוכת סומלייה תבסס את מעמדה כחלק בלתי נפרד משורת התערוכות היוקרתיות בעולם: VINEXPO בבורדו, VINITALYבאיטליה, ו-PROWEIN בגרמניה. כ-80 יקבים מישראל ומן העולם מציגים בה את תוצרתם המשובחת. "אנחנו פסיק קטן בעולם הגדול, עדיין נמכרים תחת הקטגוריה של יין כשר, אבל בשנים האחרונות, גם בזכות תערוכת סומלייה, ישראל מתחילה להיתפס כמדינת יין ים תיכונית מסקרנת, ללא קשר לנושא הכשרות ופנייה לקהל יהודי בעולם", אומר אבי בן עמי. "לתערוכה מגיעים לא מעט אורחים מחו"ל בשיתוף פעולה עם מכון הייצוא, שמגיעים לראות מקרוב את התפתחות הענף המקומי. פסטיבלים של יין לא חסרים בארץ. תערוכת יין יש רק אחת בארץ", ממשיך בן עמי. "בסומלייה אנו חושפים את כל הדברים החשובים והמעניינים שהולכים לקרות בעולם היין. בגלל שאנחנו פותחים את התערוכה לקהל הרחב, החלטנו שכמו שבוע הספר המצוין בכל קיץ, בכל שנה נחגוג בחורף את שבוע היין, שילווה את תערוכת סומלייה. האירוע המרכזי שיפתח את שבוע היין הוא התערוכה בהיכל התרבות תל-אביב".
התוצאה: הקהל הרחב יוכל להגיע, להכיר, לפגוש, ללמוד וגם לקנות יין במחירים מיוחדים מן המציגים בתערוכה בימים שני ושלישי ב-15-16 בינואר. בימים רביעי, חמישי, שישי 17-19 בינואר, יציעו חנויות היין המקצועיות ברחבי הארץ מבצעים מיוחדים. שבועיים לפני התערוכה, תוצג באתר סומלייה רשימת המבצעים והפעילויות השונות וביום שישי המוצעים באותו שבוע והיקבים ברחבי הארץ יהיו פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום.
"כולם מוזמנים לטעום ולקנות יין במחירים מיוחדים. בשבוע הזה יקנו יותר יין, ידברו יותר יין ויקדמו את תרבות היין", מסכם בן עמי. "המטרה היא שיכירו את היינות האיכותיים, את יינות הפרימיום המעניינים יותר ושאנשים יגלו איזה עולם מופלא הוא היין. לא רק לקנות בקבוק כי צריך שיהיה על שולחן החג לכבוד האורחים, אלא במטרה להתקרב לעולם היין, להכיר את היקבים, את היינות היותר מיוחדים ולגרום לקהל הרחב להיכנס לעולם המופלא הזה, שנקרא יין. יש הרבה חובבים רחוקים ואנחנו רוצים לקרב אותם. אנחנו מאמינים שבתערוכה ובכל שבוע היין נוכל לגרום להם להתקרב ולהתחבר".
לעוד מידע על האולמות והאפשרויות להשכרת אולם אירועים בתל אביב או כנסים לחצו כאן